ecologische voetafdruk
Wolfegreen

Wolfegreen- Hoe groen ben ik, en hoe groen kan ik worden!?

Het spookt al een tijdje door mijn hoofd. Mijn “Ecologische voetafdruk”. Ik ben me er namelijk, vooral de laatste tijd, sterk van bewust dat we met z’n allen onze enige aardbol behoorlijk aan het verkloten zijn en dat ik daarin mijn steentje behoorlijk bijdraag. Dat moet toch anders kunnen?

Laat ik even vooropstellen: ik ben geen heilige, ik ben geen Super Woman, ik kan niet in mijn eentje de wereld redden. Ook gaat het niet gebeuren dat ik in een hutje van zelf gevlochten wilgentakjes mijn ecologische voetafdruk tot het absolute minimum ga beperken.  Maar ik kan vast veel doen om het allemaal minder erg te maken! 

Ik heb, vooral tijdens de laatste zwangerschap, af en toe de opmerking gekregen waarom ik zoveel kinderen nam (over het woord “nam” ga ik niet eens in discussie) terwijl de wereld al zo overbevolkt is. Tja. Het liefst zou ik 12 kinderen krijgen. Mijn hart is groot genoeg voor een heel weeshuis! Maar dat van die overbevolking bleef toch wel door mijn hoofd spoken. De aarde is vol, we putten haar met z’n allen uit om ieder mondje te kunnen voeden en ik werp er doodleuk nog eventjes twee bij! Beetje proppen en dan gaat het wel. Toch?

ecologische voetafdruk, groenGoed, die kinderen van mij kan ik moeilijk terug stoppen. En dat zou ik ook voor geen goud willen natuurlijk! Ik heb daarom besloten om “om te denken”. Ik heb nu vier mensen op de aarde gezet die ik  bewust kan maken van de gevolgen van ons o zo gewone maar mega vervuilende leventje. Vier kinderen die ik kan laten opgroeien tot volwassen kerels die weten hoe het in ieder geval beter kan! Met kleine aanpassingen.

Boaz en Midas weten dat zij geen rommel op straat moeten gooien. Dat ze hun lege pakje drinken in de prullenbak moeten gooien. Goed bezig! Ikzelf gooi ook nooit afval op straat, ik scheid mijn afval zo goed en zo kwaad als het gaat en ik ga soms met het openbaar vervoer naar het werk. Helemaal  milieubewust en alles dacht ik zo! Om te checken hoe “groen” ik ben, deed ik zojuist de test op www.wnf.nl. En wat blijkt? (ik ben een beetje in shock) Ik ben helemaal niet groen! Gifgroen misschien, maar alles behalve goed voor de aarde. En ze hebben nog niet eens gevraagd of ik biologisch afbreekbaar maandverband gebruik! (ik las laatst op Een Goed Verhaal dat er in één gewoon maandverbandje evenveel plastic zit als in vier draagtasjes! Doe eens normaal!) Als iedereen zou leven zoals ik, dan zouden we 2,5 aardbol nodig hebben! TWEEËNEENHALF!

Fyi, we hebben dus maar één aardbol!

Uit de test bleek trouwens dat de voetafdruk van de gemiddelde Nederlander 6,3 hectare is en dat ik daar met mijn 4,5 hectare nog flink onder zit. Als de wereld uit gemiddelde Nederlanders zou bestaan, zouden we dus nog veel meer aardbollen nodig hebben.

wolfegreenDe komende tijd ga ik me verdiepen in de kleine dingen die ik kan doen. Kleine aanpassingen die, vooral als we het allemaal zouden doen, een mega effect zouden hebben! Voor mezelf heb ik al besloten om geen rietjes meer te gaan gebruiken en ook in restaurants en kroegen aan te geven dat, wanneer ik een overheerlijke gin tonic bestel, ze het rietje wel weg kunnen laten. Want quess what, ik kan ook gewoon met mijn mond uit het glas drinken. Ook ga ik ballonnen vanaf nu bannen uit ons huis. Hoe leuk ze ook zo zijn, ze zijn zo tijdelijk en zó zó slecht voor het milieu!

Ja,ja,ja. Ik ga ook mijn best doen om weer over mijn vier fantastische kindjes te gaan bloggen (want ik wéét dat de meesten van jullie niets liever lezen dan over dit onderwerp)  en je hoeft echt niet bang te zijn dat ik een Wolferien.nl gaat veranderen in een sufkuttige composthoop-geitenwollensokken-drink je eigen urine om drinkwater te besparen- blog. Ik ben er van overtuigt dat je, zelfs als een badass burgertrut, je groene steentje heel goed bij kunt dragen!

 

PS: Als jij ook de test hebt gedaan, laat me dan weten hoeveel aardbollen jij nodig zou hebben!

PPS: Oh, en mocht je al tips hebben voor een Wolfergreen (see what I did there) bestaan, laat het me dan vooral weten!

 

11 Reacties

 • Michelle

  Oei, 5.62
  En 3,2 aardbollen nodig..
  Ik ben in shock. We maken veel duurzame keuzes maar ik werk 65 km van huis, 4 dagen per week en meestal pak ik de auto… Dus als ik mijn voetprint wil verkleinen zal ik met de trein moeten (kan niet altijd ivm de aard van m’n werkzaamheden en t feit dat ik dan helemaal eeuwen onderweg ben) of ander werk moeten vinden of moeten verhuizen…
  Beetje naïef misschien maar ik had niet verwacht dat t zo slecht zou zijn. Vooral omdat we op allerlei andere vlakken zoveel bewuste keuzes maken. En 2 kinderen hebben en geen 4 😉
  (Voorbeelden: ik heb wasbare inlegkruisjes en wattenschijfjes, een menstruatiecup, ik neem mijn eigen stoffen groenttasjes mee naar de supermarkt en koop zoveel mogelijk verse producten uit Nederland…. Maar blijkbaar zet dat dus amper zoden aan de dijk)

 • E

  Wij hebben voor onze drie kinderen wasbare luiers gebruikt. Heeft altijd heel goed bevallen. Menstruatiecup vind ik ook een uitkomst. Ik ben al bijna 20 jaar vegetariër. Nooit met het vliegtuig.
  Onze woning is niet zo energie zuinig 😲

 • Chanthal

  De menstruatiecup gaan gebruiken, zo fijn én duurzaam. Écht het is zo’n aanrader. Wat een getob al die jaren met dat maandverband. Een cup kan tot max 12 uur in blijven, even schoonmaken en door…..

 • Kris10

  1,8 aardbollen. Nog steeds teveel.
  Goede punten omdat ik vegetarisch eet, geen auto heb en geen vliegvakantie gepland heb. Slechte punten voor de grote vrijstaande woning.
  Als je wasbare luiers niet ziet zitten zijn wasbare billendoekjes en snoetenpoetsers misschien wel een optie?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *