voedselverspilling smoothie
Wolfegreen

voedselverspilling: anti verspil-tips!

Per jaar verdwijnt ongeveer 13% van ons eten in de afvalbak. Dat komt neer op zo’n 40 kilo per persoon. 40 Kilo! Dat is een Olsen Twin. Flikker je gewoon even in de de (hopelijk) GFT-bak. Ik schrok van deze cijfers maar weet dondersgoed, ook ik maak me schuldig aan voedselverspilling. Op Instagram vroeg ik mijn volgers om tips om voedselverspilling te beperken, en natuurlijk deel ik die graag met jullie!

Voedselverspilling tip 1: maak een boodschappenlijstje

Kijk, voor je boodschappen gaat doen, goed naar je voorraad. Maak vervolgens een weekmenu en schrijf alleen die producten op die je écht nodig hebt! Het is logisch dat er de ene week meer gegeten wordt dan de andere of dat je toch iets meer nodig blijkt te hebben dan gedacht. Maar bijkopen kan altijd nog! Weggooien is zonde!

Voedselverspilling tip 2: neem een hond

norris de hond anti voedselverspillingCheck! Wij hebben Norris en Norris mag regelmatig de borden die niet helemaal leeg zijn aflikken. Heel erg handig! Helemaal met een babytweeling (ja, baby!) die het geweldig leuk vindt om de helft van hun eten op de grond te gooien. Ideaal! Maar Norris krijgt niet de bananenschillen of koffieprut. Ook de broccolistelen en de appelschillen die een kip wel zou eten! Ach ja, het is een begin.

Voedselverspilling tip 3: Neem kippen

Ja, leuk! Het liefst was ik naar een biologische kippenboer gefietst om en paar piepkleine kuikentjes op te halen. Om deze vervolgens helemaal te vertroetelen en nog net niet dood te knuffelen tot ze uitgegroeid zijn tot grote, doch super lieve kippen en ze oud genoeg zijn om op kamers te gaan. Kippenhok in de tuin en genieten! Kippen zijn dol op restgroente. Het keukenafval kan voor deze beestjes een goede, afwisselende aanvulling op hun standaard voeding zijn! Dus geef ze jouw resten van het fruit en groente, (zij eten in tegenstelling tot Norris, wel de bananenschillen en broccolistelen )  en zelfs left over rijst en je hebt blije kipjes! Met een beetje geluk krijg je er nog een paar eitjes voor terug ook! Het lijkt me geweldig, maar helaas hebben wij daar (nu) geen ruimte voor! Want ik zou natuurlijk wel willen dat die kipjes van mij heel veel bewegingsruimte hebben! Wie weet ooit…

Voedselverspilling tip 4: Maak smoothies

voedselverspilling smoothieEen hele fruitmand vol die op het randje van bederven staat. Doodzonde om weg te gooien! Maar zelfs die grote eters van mij krijgen het niet voor elkaar om een ananas, zes bananen, peren en appels in één keer naar binnen te werken! Een smoothie gaat er een stuk makkelijker in! Fruit in grote stukken snijden, (plantaardige) melk erbij, even in de blender en drinken maar! Wel zonder rietje natuurlijk, want rietjes zijn enorm milieubelastend!

Voedselverspilling tip 5: Diepvries producten

Wanneer ik alleen met de jongens ben, gaat een hele zak verse spinazie bij lange na niet op. Zonde om een groot deel weg te gooien! Van de spinazie uit de vriezer, die net zo gezond is doordat de spinazie erg snel wordt ingevroren waardoor vitamines bewaard blijven, kan ik precies de hoeveelheid pakken die ik wel nodig heb. De rest bewaar ik, indien nodig weken, tot de volgende keer! Ook doperwtjes en worteltjes, blokjes rode kool en meer groente zijn ideaal voor portiecontrole! Fruit uit de vriezer werkt trouwens ook geweldig! Ook ideaal om een handje bevroren frambozen door je smoothie te gooien!

Voedselverspilling tip 6: Maak soep

soep anti voedselverspillingIk koop eigenlijk altijd ongeveer dezelfde groente: Komkommer, paprika, tomaat, champigons, prei, aubergine en courgette liggen standaard bij mij in de koelkast. Ik vind deze groente enorm handig om snel een gerecht mee te maken. Maar soms ben ik compleet inspiratieloos en blijven de paprika’s langer liggen dan de bedoeling was of heb ik echt geen zin in wéér die champignons. Omdat het kopen van deze groente zo in mijn systeem zit ingebakken, haal ik ze,  ondanks dat ik deze groente nog gewoon in de koelkast heb liggen,  bij de volgende boodschapronde gewoon weer. Zo gebeurt het regelmatig dat ik om kom in de tomaten of dat ik door de courgettes het bos niet meer zie! Soep maken is dan echt een gouden oplossing! Een stevige groentesoep met alle lang liggende restgroentes is zo gemaakt! En tomatensoep tover je ook zonder al te veel moeite binnen no time op tafel. Koelkast leeg, buikjes vol!

Voedselverspilling tip 7: apps

Er zijn tegenwoordig veel apps die je kunt instaleren op je telefoon om voedselverspilling tegen te gaan. Onlangs zette ik ToGoodToGo op mijn telefoon. Een app waarmee je van bijvoorbeeld de bakker op de hoek, het dagverse brood dat rond sluitingstijd nog niet verkocht is voor een prikkie kunt kopen. Ook winkels als de Spar werken mee met deze app. Hier kun je aan het einde van de dag voor weinig een pakket voedsel kopen dat anders bij het afval was gekomen omdat de producten bijna (maar nog niet helemaal) over hun houdbaarheidsdatum zijn! Ideaal! Voor meer anti verspillings-apps verwijs klik je hier!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *