meningokokken
Tips,  Uncategorized

Vaccinatie Men-ACWY

Eerlijk, het hele meningokokken-gebeuren was een beetje lang mij heen gegaan. Maar als een paar weken geleden een kindje in mijn omgeving hieraan overlijdt, gaan bij mij alarmbellen rinkelen. moet ik niet iets doen om te voorkomen dat mijn kinderen het ook krijgen!?

Wat is Meningokokken?

Meningokokkenziekte is een besmettelijke ziekte. Mensen krijgen het door een bacterie. Soms kunnen de klachten ernstig zijn. Door Meningokokken kan iemand hersenvliesontsteking of een bloedvergiftiging krijgen. (bron GGD Twente)

meningokokkenTot afgelopen april werden baby’s rond hun veertiende maand ingeënt tegen meningokokken C. In het verleden kwam variant het vaakst in Nederland voor. Maar de afgelopen jaren komt ook steeds vaker de variant W voor. Een variant waar kinderen dus niet standaard voor werden ingeënt. Tot dit jaar. Vanaf april krijgen baby’s rond hun veertiende maand de cocktail Men-ACWY. Ook  is er een campagne gestart om kinderen die tussen mei 2004 en december 2004 zijn geboren, op te roepen om te vaccineren. Deze kinderen, nu rond de 14 jaar, zouden het grootste risico vormen om ziek te worden. Kinderen van 14 tot 18, ook een grote risico-groep, zullen volgend jaar worden oproepen om te worden gevaccineerd.

Iedereen kan het krijgen

Heel leuk allemaal, maar het kindje die ik ken en hieraan overleden is, viel niet in deze risico groep. Zij was jonger. De kans dat mijn kinderen het kunnen krijgen is, ondanks dat ze buiten de risicogroep vallen, toch echt wel aanwezig!

Ik heb daarom rond gebeld. Ik heb mijn huisarts gebeld, de GGD, de Health Travel Clinic en het consultatiebureau. Eigenlijk kreeg ik overal het zelfde antwoord: “Het is aan u, of u uw kinderen gaat vaccineren. Volgens het landelijk beleid is het niet noodzakelijk, maar het is wel aan te raden”. Interessant in deze kwestie: Het blijkt dat  deze vaccinatie-cocktail maar heel beperkt is ingekocht door Nederland. Daarom krijgen nu alleen baby’s en veertien-jarige de vaccinatie. Er is gewoon niet genoeg voor iedereen! Huisartsen, apothekers, medisch personeel, ze laten hun kinderen allemaal massaal inenten omdat ze weten wat meningokokken kan veroorzaken en hoe weinig vaccinaties er zijn.  Te erg voor woorden, als je het mij vraagt. Maar goed, ik zit niet op “inkoop vaccinaties”.

Rib uit je lijf!

vaccinatieAangezien ik niet als enige zeggenschap over de kinderen heb, moest ik het natuurlijk nog wel even thuis overleggen. Dat ging ongeveer zo: “Kinderen sterven aan deze ziekte, ik wil niet dat mijn kind sterft, jij wel? Nee! Dus vaccineren? Ja!”. En dus belde ik met de huisarts. De assistent heeft vervolgens de vaccinaties voor Boaz en Midas besteld. Een week later konden we naar de apotheek om de vaccinatie op te halen en daarna door naar de huisarts waar de assistent de vaccinatie bij de jongens zette. Binnen tien minuten stonden we weer buiten. Met twee huilende kindjes en €140,-lichter. Rib uit mijn lijf. Maar dit bedrag valt natuurlijk helemaal in het niets als je het vergelijkt met de waarde van mijn kinderen.

Vaccineren voor baby’s

Fos en Moos krijgen, net als alle baby’s tegenwoordig, de cocktail rond hun veertiende maand. Ik heb deze, in overleg met het consultatiebureau, een paar maanden naar voren laten zetten zodat zij deze cocktail een paar dagen na hun eerste verjaardag krijgen. Voor hun eerste verjaardag is, volgens de artsen daar, niet echt handig omdat het dan zijn werking nog niet volledig zou doen. Ik vertrouw daar maar op.

Je kunt je kinderen niet tegen alles beschermen, maar waar het wel kan, doe ik dat graag!

vaccineren

 

Boaz en Midas hebben trouwens allebei geen last gehad van de vaccinatie. Het zetten was geen pretje, maar Midas wilde een minuut later alweer spelen en ook Boaz was het hele spuit-gebeuren snel vergeten. Geen koorts of lamlendigheid in de dagen die volgden.

6 Reacties

 • Marieke Ter

  Hier zegt mijn huisarts dat de vaccinatie moeiljjk verkrijgbaar is. Ik wacht al 2 weken om übrrhaupt een afspraak te mogen maken.
  Hoe is het jou gelukt? Heb je ook zo lang moeten wachten?

  X Marieke

  • stephanie de wolf

   Ja, en het wordt steeds moeilijker. Slechte zaak.. het is ook per stad anders hoe de voorraad is. je kunt het ook nog via Health Trafel proberen! En volhouden! Succes!

  • stephanie de wolf

   Tuurlijk mag dat! En inderdaad, je moet er niet aan denken.. krijg er nu weer kippenvel van! Het kan zo snel gaan! Goed dat je dit ook onder de aandacht brengt! xx

 • Danique

  Heel fijn om dit te lezen.

  Mijn kinderen zijn hiervoor niet gevaccineerd, maar ik ga maandag bellen met de ggd en het hele riedeltje om informatie te verkrijgen. En liever duur laten vaccineren, dan een groot drama te zien gebeuren. Het lezen van je blog geeft mij het laatste zetje, om maandag eens te gaan bellen..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *