Spanje

Uit in Sevilla

When in Sevilla: Eat!

Eten en drinken is belangrijk in Sevilla. Waar het ontbijt meestal bestaat uit een kopje koffie en een broodje, wordt er in de loop van de dag steeds meer aandacht geschonken aan een maaltijd. Een maaltijd is een gebeurtenis, een belangrijk onderdeel van de dag, het sociale hart van de samenleving. Men prakt niet een bende eten met appelmoes door elkaar om het snel naar binnen te schuiven om vervolgens op de bank te ploffen. Eten kan uren duren. Onder het genot van een glaasje wijn en de meest heerlijke gerechten wordt de dag doorgenomen. Ik hou ervan!

Ontbijt

DSC_0045.JPGOntbijten gebeurt meestal buiten de deur en is redelijk goedkoop. Al vroeg in de ochtend, openen kleine restaurantjes hun deuren waar men een kopje koffie en een broodje kan eten. Voor een paar euro heb je al een compleet ontbijt inclusief sinaasappelsap, koffie of thee en een broodje met beleg naar keuze. Omdat alles zo lekker is, raad ik aan om meerdere verschillende broodjes te bestellen en gewoon te delen met je reisgenoot. Broodtapas als ontbijt!  Bij Salt & Sugar, een schattig kleine horecagelegenheid in een van de smalle straatjes vlakbij Real Alcazar, hebben we de eerste ochtend een heerlijk ontbijt gehad. Dit restaurant is iets duurder en heeft een iets uitgebreidere menukaart. Naast broodjes kun je hier ook fruitshakes en kwark met muesli krijgen. Ze hebben een toonbank vol zoete heerlijkheden en de cappuccino (met hagelslag!) is er zalig!

DSC_0399.JPGWil je een traditioneel ontbijt voor een fijner prijsje, dan raad ik je aan om te zoeken naar een wat ouder restaurant, met standaard tafeltjes buiten waar de locals ook zitten te ontbijten. Bij sommige restaurants bieden ze een continentaal ontbijt aan. Ik zeg: dat croissantje met kaas en een gekookt eitje kan je thuis wel eten. Ga voor de Ibérico ham. Of de gedroogde tonijn. Ga voor Spaans en geniet!

 

 

Een voorbeeld: Wij waren met z’n vieren. Voor vier koppen cappuccino en negen (!) belegde broodjes met onder andere de beroemde Ibérico ham, gedroogde tonijn, vette zalm en oude kaas, waren we totaal 16 euro kwijt.

DSC_0252.JPG

Lunch

Tussen de middag kun je op iedere hoek van de straat wel iets te eten krijgen. Inktvisringen, garnaaltjes in knoflookolie en een goed glas wijn volstaat hier als een prima lunch, en ik kan niet anders dan daar mee instemmen! Dwalend door Sevilla kom je de leukste plekjes met de fijnste tapasbars tegen. Een van mijn favorieten is Eslava in de wijk San Vicente. Dit kleine restaurantje  dat net buiten de toeristische tapastour-routes ligt is een van de meest populaire restaurants van de stad. En terecht! Het eten is er heerlijk!

dsc_0300 Salmorejo, het smaakvollere broertje van de welbekende Gazpacho bijvoorbeeld.

Deze koude tomatensoep, met veel knoflook, olijfolie en stukjes gedroogde ham is geweldig na een lange wandeling op een warme middag.

 

 

Maar ook het zachte, smaakvolle Carrillada Iberica, gemaakt van het wangvlees van de kop van het varken,  dat door de bereiding een beetje lijkt op hachee. Of de zoete, malse ribbetjes met een honing-rozemarijn dressing die van het bot valt zodra je je vork in het vlees zet. En zelfs de blokjes gekookte kippenbloed met gekarameliseerde uien is een aanrader! De tapas zijn niet duurder dan 3 euro per stuk en de bar loopt snel vol. Wees dus op tijd of wacht geduldig tot er een plekje vrij komt. Het is het meer dan waard!

 

4 uurtje

In Sevilla kan er altijd een 4-uurtje genuttigd worden.Om 10 uur ’s morgens, of net na de lunch, om 4 uur of om 8 uur. Het is altijd tijd voor een glaasje wijn met een tapas on the side.  Inktvisringen of pittige gamba’s in knoflookolie bijvoorbeeld.

 

Dinner

Zoals al eerder gezegd: Dineren is een ding in Spanje. Wil je om vijf uur een warme maaltijd bestellen dan moet je goed zoeken naar een restaurant die dan de keuken al open heeft. Ga je na acht uur uit eten, dan struik je over de terrasjes die opeens als paddenstoelen uit de grond schieten. Ramen worden geopend en de vensterbank wordt gebruikt als sta-tafel. Stoeltjes en tafeltjes vullen de smalle straatjes en zitten binnen de kortste keren vol. Het is helemaal niet raar om na tien uur (of later!) nog ergens uitgebreid te gaan dineren.

Ook hier hoeft dineren niet duur te zijn. Voor een paar euro heb je al een flinke schaal tapas en  bij Pomodorro heb je al een pizza, een pasta of burrito’s voor €3,90. Prima prijsje!

DSC_0234.JPGEen iets duurdere restaurant is Mamarracha. Een hip restaurant met een open keuken en een industriële inrichting. Zelfs de wc’s zijn er prachtig gestyled. Het eten? Fingerlicking good.

Een aubergine puree met ingelegde rozijnen en een kruidige vermout met sinaasappel is een perfecte manier om de avond mee te beginnen. In Sevilla heb ik voor het eerst stierenvlees gegeten en ik kan je vertellen, dit malse, smaakvolle vlees dat vaak maar kort gegrild wordt, slaat in één klap al mijn andere favoriete vleesgerechten van de troon. Mocht je naar Sevilla gaan, en ik kan niet bedenken waarom je dat niet zou doen, en je gaat ergens eten: bestel stier! DSC_0238.JPG

Ook het hoofdgerecht hebben we trouwens gedeeld. Het vlees wordt dan al gesneden op tafel gezet en terwijl de sterkste verhalen over de tafel vliegen, prik je af en toe een mals stukje vlees weg! Beter dan dit wordt het bijna niet!

La Choza de Manuela

Aan de rand van de stad zit La Choza de Manuela. Dit restaurant doet een beetje denken aan een enorme Duitse vreetschuur met lange biertafels waar papieren tafelkleden op liggen. Laat je niet afschrikken door het uiterlijk. Dit is the place to be. Deze “hut van Manuela” is in de afgelopen jaren van een kleine eetgelegenheid uitgegroeid tot een enorm gebeuren. Twee keer per dag zit deze “hut” vol. Met Spanjaarden. Dit restaurant is, mede door de ligging, nog niet ontdekt door toeristen.  Gelukkig hadden wij een super tourguide team die ons meenam naar deze fantastische plek.

In het midden van het restaurant staat een grote vitrine, waardoor het lijkt alsof je in een slagerij staat. Uit deze vitrine zoek jij het mooiste stukje vlees zelf uit en deze wordt, twee meter verder op, meteen op enorme gril klaar gemaakt.

DSC_0192.JPG

Ze hebben, voor hen die geen über carnivoor is zoals mijn man en ondergetekende, ook een heerlijke salade met kip, geweldige visfilets en zijdezachte paella.

DSC_0199.JPG

DSC_0201.JPG

Het spijt me een beetje dat ik geen betere foto’s van het vlees heb. Maar dat was op voor dat ik er een goede foto van kon maken. En geloof mij, mocht je er ooit naar toe gaan, dan begrijp je waarom!

DSC_0203.JPG
Aanschouw ook het afgekloven lamsbout op de achtergrond!

img_5069Alles was er zo lekker dat ik het zelfs aan heb gedurfd om de lever te proeven. Voor wie mij een beetje kent, weet dat ik een godsgruwelijke hekel aan lever heb.

En toch waren deze plakjes, die een beetje lijken op bloedworst met shoarmakruiden, heel goed te eten!

 

 

 

 

 

img_5073En dan zijn er natuurlijk nog de toetjes. Chocoladetaart, tiramisu en dit heerlijke typisch Spaanse toetje. Een koekjesbodem, room en karamel.

Oh, en dan zijn er natuurlijk nog de grote glazen wijn. Het koude bier in grote pullen, en de smaakvolle likeurtjes voor bij het laatste kopje koffie.

Hier ga je, als je een beetje van lekker eten houdt, rollend naar buiten.

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *