Enschede

Uit in Enschede: Grand Caffé Novi

Eén keer in de drie/vier maanden ga ik samen met mijn vriendinnetje van vroeger een hapje eten. Bijkletsen over de kindjes, herinneringen ophalen van back in the days, en een paar fijne drankjes drinken. We hebben al verschillende restaurants in Enschede “afgewerkt” en ook voor deze keer zocht ik een restaurant waar we nog niet eerder waren geweest. Het werd Novi!

Op Instagram en Facebook plaatste ik de dag van de date een oproepje met tips naar welk restaurant we zouden moeten gaan. Ik kreeg heel veel reacties! Van Mexicaanse keukens, tot de Japanse. Van Griekse, tot Nederlandse en Franse. Maar wij hadden zin in Italiaans en uiteindelijk kozen we daarom voor Novi.

Ons vroegere tweede thuis

Novi is een Gran Caffé. Een Italiaanse horeca gelegenheid. Novi zit op de plek waar vroeger (toen wij nóg jonger waren) De Geus gevestigd zat. Een plek waar mijn vriendinnetje en ik heel veel drankjes hebben gedronken, op de tafel hebben staan dansen en uit volle borst met Marco Borsato’s “Vrij Zijn” hebben mee lopen blèren om vervolgens kruipend naar huis te gaan!  Those were the days. Deze keer was het iets minder wild, iets minder drank en iets minder kruiperig, maar niet minder gezellig!

Proost!

Wij houden allebei van lekker eten en fijne drankjes. Het was dan ook niet raar dat we al snel een heerlijke cocktail voor onze neus hadden staan en een keuze hadden gemaakt van alle fijn klinkende gerechten op de kaart.

DSC_0576.jpg

De eerste ronde

Als voorgerecht kozen we voor de Anti Pasti Misti. Diverse warme en koude Italiaanse hapjes, zowel vlees, vis als vegetarisch, vanaf een etagère en met Toscaans vloerbrood geserveerd. Het zag er prachtig uit en het smaakte mogelijk nóg beter. Champignons gevuld met gorgonzola, broodjes met geitenkaas, honing en walnoten, hele fijne zalm en heerlijke gegrilde groente. Een schaaltje Italiaans vloerbrood met olijfolie, balsamico en een beetje zout, ik vind dat zo enorm lekker! Kletsen, cocktailtjes drinken en een af en toe een vorkje van de heerlijkheden op de etagère prikken terwijl  het laatste restje zon over het mooiste plein van Nederland glijdt. Op dat soort momenten mis ik Enschede toch wel een beetje boel. DSC_0582.jpg

Er staan op de kaart van Novi verschillende hoofdgerechten en allemaal lijken ze ons even lekker. We nemen daarom twee verschillende hoofdgerechten die we halverwege met elkaar kunnen wisselen zodat we in ieder geval twee kunnen proeven! Ik ga voor de pasta carbonara en mijn vriendinnetje kiest de lasagne. DSC_0584.jpg

Piccolo-tjes

Deze carbonara is zo enorm smaakvol! En, heel verrassend, er zitten stukjes hardgekookte eieren tussen! Een echte carbonara maak je met kaas en eieren, maar de versie met stukjes gekookt ei had ik nog niet eerder gehad. Zeker een variatie om te onthouden! De lasagne is een lasagne die smaakt zoals ik hem alleen ooit eerder in Italië heb geproefd. Tijdens het eten van de hoofdgerechten vind ik het even jammer dat we voor de piccolo versie zijn gegaan. Ik had wel anderhalve kilo carbonara op gekund! Zo enorm lekker!

DSC_0586.jpg

Wij hebben bewust voor iets kleinere porties hoofdgerecht gekozen. Heel tof dat dat ook gewoon kan! Want hoewel het allemaal super lekker is, willen we nog wel een plekje voor een toetje vrij houden!

keuzestress

DSC_0596Als je dacht dat een voor- of hoofdgerecht al lastig kiezen is, dan heb je de toetjes, “dolce” nog niet gezien. Huisgemaakte Tiramisu, cheesecake met een bolletje citroensorbetijs, chocolademousse op een stokje of Dolce Dello Chef (verschillende kleine, zoete lekkernijen). Zelfs het kaasplankje met verschillende Italiaanse kaasjes, dadel-abrikozenchutney, honing, nootjes en vijgenbrood ben ik serieus aan het overwegen! We schakelen de hulp van de ober. Hij vertelt ons dat de chocosticks een mega aanrader zijn (en deze tip had ik ook al van een enkeling van jullie op instagram gekregen!) en dat ook de huisgemaakte tiramisu wel echt het proberen waard is! En dus gaan we voor deze twee nagerechtjes.

Heaven on a stick

DSC_0591De tiramisu is voortreffelijk. Smaakvol en enorm machtig. Ik ben zo blij dat ik geen groot hoofdgerecht heb gekozen. Maar hoe lekker de tiramisu ook is, het kan niet winnen van de chocosticks. Deze bolletjes chocolademousse, gedoopt in pure chocolade met een bodem van nootjes is het lekkerste dat ik in hele lange tijd heb geproefd. De ober en diegene die mij getipt had om dit nagerecht te kiezen, heeft er geen woord aan gelogen. Dit is zaligheid op een stokje. Met je ogen dicht genieten. Alles om je heen vergeten. Hier kan Marco met al zijn liedjes en dansen op de tafels in een zweterig, met rook gevulde kroeg niet tegen op!

Even de toetjes eraf rennen

Na het eten blijven we nog lang tafelen. We nemen nog meer drank, een paar kopjes koffie en thee en vooruit, nog een drankje. We blijven bijna te lang zitten! Ik krijg rond half twaalf een berichtje van David dat, mocht ik de laatste trein missen, ik maar een taxi moet bellen. Trein missen? Huh? Snel check ik de reistijden online en zie dat de laatste trein zes minuten later gaat vertrekken! Ik heb in tijden niet zo hard gerend! Maar, ik heb de laatste trein, met dank aan de conducteur, gehaald! Halverwege stappen er nog een grote groep supporters van FC Twente in en ik ben stiekem toch wel blij dat Twente heeft gewonnen. Anders was het vast een stuk minder gezellig in de trein geweest!

Praktische informatie

Novi Grand Caffé vind je op de Oude Markt in Enschede, vlak naast de Sint Jacobus de Meerderekerk. Novi is dagelijks geopend en je kunt er niet alleen terecht voor een heerlijk diner, maar ook voor een fijne lunch, een goede kop koffie en fijne cocktails! Of je besteld gewoon drie keer de chocosticks. Dat zou ik doen! Voor meer informatie verwijs ik je graag door naar hun site. Www.novi-enschede.nl

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *