tweeling zwangerschap

Bolle Babysbuik Update #21

Vandaag ben ik precies 32 weken en 1 dag zwanger!

Een baby is rond deze tijd  ongeveer 42 centimeter groot en wegen rond de 1800 gram. Dit is gemiddeld.

Deze week zal er in de luchtzakken van longen van de baby een vetachtige vochtige stof vrijkomen. Dit zorgt ervoor dat de longblaasjes open blijven, waardoor de longen niet inklappen als de baby begint te ademen na de geboorte.

Inmiddels is je baarmoeder zo groot, dat de bovenkant tot halverwege je borstbeen reikt. De vermoeidheid neemt nu waarschijnlijk toe. Dit is bij een eenling, deze fase heb ik een paar weken geleden al bereikt. Jeuj!

Week 32! Ik vind het best weer een mijlpaal. En de klok begint nu wel te tikken. Hoe lang nog?! Nog 4 weken, 5? Of meer? Gisteravond heeft David onze box opgehaald, die we uitgeleend hadden. Weer zo’n dingetje waardoor het nu toch wel heel erg echt wordt!

Dinsdag stond er weer een afspraak gepland in het ziekenhuis. Een gewone check, check, dubbelcheck die altijd begint met een echo. Ik kan niet meer op mijn rug liggen maar gelukkig zijn de baby’s ook prima te meten terwijl ik op mijn zij lig! Baby één voel ik niet zo vaak bewegen, maar dat ligt meer aan de positie dan aan de baby zelf. Deze ligt zo diep en achter zijn placenta verstopt dat de schopjes en bewegingen voornamelijk worden geabsorbeerd door mijn lichaam. Op de echo is echter wel heel veel beweging te zien van dit kleine mannetje dus dikke prima! Baby twee voel ik des te beter! Heel gaaf om dan ook tijdens de echo te zien wat ik voel!

Er worden weer de standaard metingen gedaan. Bovenbeen, buikomvang en hoofdomvang. Ook de hartslag wordt gemeten. Als we even later bij de gynaecoloog de cijfers bespreken, blijkt weer dat baby één een ukkie is die net rond de gemiddelde lijn ligt, en baby twee een bolle is. Hij ligt net onder de bovenste lijn. Nou moet je wel weten dat deze lijnen eigenlijk de gemiddelden van een eenling weergeven. Een tweeling is over het algemeen een stukje kleiner. Die van mij dus niet. Blijkbaar voed ik ze goed! Ze worden nu gegokt op 1800 gram en 2200 gram! Ze kweken dus lekkere reserve vetjes! Omdat het buikje van baby twee toch wel erg groot is, moet ik voor de zekerheid bloed laten prikken om zwangerschapssuiker uit te sluiten.

En dus moet ik deze week een dag vinden waarop ik drie keer mijn bloed kan laten prikken. Er zit een prikpost bij mij om de hoek, maar deze is alleen op dinsdag open. Daar kom ik natuurlijk pas achter nadat ik, na een rot nacht, in alle vroegte naar de prikpost ben gewaggeld om daar op het bordje te lezen dat ze hartstikke dicht zijn. Zul je net zien. Gelukkig is er geen spoed bij en mag ik aankomende dinsdag gaan prikken! Dat scheelt weer, want auto rijden de laatste tijd een beetje een onmogelijke opgave!

Ondertussen draag ik dus ruim 4 kilo baby met mij mee. (echo was op dinsdag en ze groeien iedere dag een paar gram!)  Dat is meer baby dan dat ik ooit in mijn buik heb gehad! Ondanks de vermoeidheid door het slecht kunnen slapen, doe ik het verder goed! Mijn bloeddruk is 65/125 en mijn gewicht is, ondanks de feestdagen en de groei van de baby’s, nauwelijks hoger geworden. Mijn nieuwe “craving” is een gekookt ei, en dat is in ieder geval een stuk beter dan 3S sinas en roze koeken! Op naar week 33!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *