tweeling zwangerschap

Bolle Babysbuik update #4

Vandaag ben ik precies 15 weken zwanger!

De baby is zo groot als een sinaasappel en weegt zoveel als een krentenbol.

Af en toe krijgt de baby de hik, als zijn maagje vol zit met vruchtwater dat hij heeft ingeslikt. Zo begint het oefenen van de ademhaling, maar ook van het zogen. Het slikken en bewegen van zijn bovenlip is het begin van de latere zuigreflex. (bron)

Ik voel me erg goed! De vermoeidheid is er nog steeds maar ik plan mijn dag zo in dat ik tussen de activiteiten door genoeg rust kan pakken.

Sinds ik weet dat ik een tweeling verwacht, heb ik al vijf echo’s gehad. Veel meer dan bij een “gewone” zwangerschap dus! In tegenstelling tot de medische echo rond de 20 weken, stelde mijn gynaecoloog voor om ook een medische echo rond 14 weken te doen. Zijn instelling “hoe meer je weet, hoe meer je kunt beslissen”, vind ik een hele fijne instelling.

img_7494

Zo gebeurt het dan ook dat ik me vorige week meldde bij de echoscopiste. Na de goede twaalf weken was ik enigszins gerust gesteld maar de dagen voor de 14 weken echo begin ik toch wel weer erg zenuwachtig te worden. Gaat alles nog wel goed? Wat als ze iets vinden? Wat als ze iets zien dat niet helemaal okay is? Gelukkig blijkt al snel dat het de minimensjes het nog steeds erg goed doen. Zodra de echoscopiste de twee in beeld heeft, zie ik twee dansende kleine wezentjes. Nu ze groter zijn, kan de echoscopiste nog beter zien hoe de ontwikkeling gaat. De lengte van beide baby’s is perfect (8,5 cm en 8,4 cm), de maagjes van beide kindjes zijn gevuld, wat ook een positief is. Dit betekent namelijk dat de baby’s al aan het oefenen zijn met drinken en dat het vruchtwater ook keurig in de maag kan komen en dat deze verbinding dus ook in orde is. Hoewel de vingertjes en de teentjes nog niet goed kunnen worden geteld, zien de botjes in de armen en benen er goed uit. De organen zitten in de buik van de baby’s, en niet er buiten. Alle bloedvaten worden ook, keurig in kleur, goed gekeurd. Alles is zoals het zou moeten zijn! Omdat David er niet bij kan zijn in verband met zijn afstuderen, krijg ik extra foto’s mee van de twee. Natuurlijk vraag ik of ze kan zien wat het wordt. Ik ben daar zo nieuwsgierig naar, en ik zie op social media bij andere vrouwen die net als ik veertien weken zwanger zijn (of zelfs minder lang) dat zij al weten of ze een zoon of een dochter krijgen! Helaas geeft ze aan dat zij dit nog niet kan zien. Afwachten dus!

img_7629 (1)

Ondertussen groeit mijn buik vrolijk verder. Volgens Babybytes, een van mijn favoriete zwangerschapswebsites, zou ik, als ik zwanger zou zijn van één baby, nu tussen de 2 en 4,5 kilo zijn aangekomen.  Over gewichtstoename bij een tweeling is niet erg veel te vinden. In mijn vorige Bolle Babysbuik Update gaf al kort aan dat ik er een beetje tegen op zie om heel veel aan te komen. Bij Boaz was ik met vijftien weken al ruim zes kilo aangekomen. Tijdens die zwangerschap maakte me het niets uit dat ik aan zou komen, dat ik dik zou worden. Zwanger zijn is immers hét ultieme excuus om ongegeneerd kilo’s erbij aan te plakken! Bij deze zwangerschap denk ik daar heel erg anders over. Ik weet wat voor een hel het is om al die kilo’s er ook weer af te krijgen. Ik ben dan ook echt enorm blij dat ik, tot op heden, nog niet echt cravings heb gehad. Ik heb überhaupt weinig honger, weinig zin in eten. Ik kan in de supermarkt l open en met een beetje kwijl in mijn mondhoeken de ingrediënten voor wraps in het wagentje gooien om vervolgens, bij thuiskomst, te walgen van het idee dat ik wraps moet eten, laat staan maken! De roze koeken, kinderbueno, 3S-sinas,  salt & vinegar Pringles en poffertjes met roomboter en zout heb ik tot nu toe zonder moeite links kunnen laten liggen. Ik heb gelukkig wel zin in fruit. Een gewone boterham met kaas en zoetzure ui of een brocoli salade vind ik ook echt lekker, maar niet de hele dag door. Hoewel ik er helemaal geen moeite voor doe, ben ik nog maar twee kilo aangekomen en dat vind ik stiekem heel erg prettig. Al waak ik er wel voor dat mijn gewicht geen obsessie gaat worden.

Voor nu is het wachten op de volgende echo. Ik wil zo graag weten wat het wordt! We hebben eindelijk een paar namen die we erg leuk vinden en ik wil shoppen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *