zwitsal troep chemisch
Tips

Zwitsal: chemische baby-producten

335232_2236330314850_1965227667_o.jpgZwitsal, jaren lang heb ik dit product gebruikt. Nog ver voordat er überhaupt baby’s in Huize de Wolf waren. Nog ver voordat er überhaupt een Huize de Wolf was! Ik had de hele lijn van Zwitsal in mijn allereerste huisje staan. Ik had de geurbuiltjes in mijn kledingkast en toen de Zwitsal Parfum uit kwam, was ik een van de gelukkigste mensen ter wereld. Voor baby één (tegenwoordig beter bekend als Boaz) pronkte de bekende gele flesjes kleurrijk op zijn grijze kamertje. Die geur… Hemels!

stoppen met Zwitsal

Toch ben ik al een hele tijd geleden gestopt met het gebruiken van Zwitsal. Voor mezelf, maar zeker ook voor mijn kindjes. Ondanks de heerlijke geur waar geen enkel ander babyproduct tegen op kan (laten we eerlijk zijn).

img_2100.jpg

Zwitsalproducten mogen dan wel heerlijk ruiken, echt goed voor je zijn ze helaas niet. En nou gebruik ik heus wel producten waar ingrediënten in zitten die niet helemaal “fris” zijn. Denk aan deo en parfum. Voor mijn kinderen en helemaal voor de tere huidjes van de baby’s, wil ik proberen om deze ingrediënten te vermijden.

De Zeep

img_2106.jpgIn de shampoo van Zwitsal vind je bijvoorbeeld sulfaten, parabenen, aluminiums, en chloriden! In onder andere de (zeepvrije) wascrème en de crème zeep van Zwitsal vind je SLS. In andere producten van dit merk, zoals de zeepvrije wasgel, de shampoo en de Gevoelig huidje 2 in 1 (hier schrok ik toch ook wel een beetje van) vind je de iets minder agressieve variant SLES. De meeste fabrikanten, zoals Zwitsal, gebruiken SLS en SLES omdat ze veel schuim produceren en goedkoop zijn. Maar SLS reinigt zo sterk, dat het ook gebruikt wordt om garagevloeren te reinigen en motoren te ontvetten. Dit kan onder andere huidirritatie, eczeem en uitdroging van de huid veroorzaken. Maar er is meer. SLS bevat het bijproduct dioxaan en van dat product is bewezen dat het op lange termijn kankerverwekkend is. Daar schrik ik echt van! Helemaal omdat Zwitsal pretendeert dat ze mildheid en veiligheid kunnen garanderen.

Hét Zwitsalgeurtje

img_2107.jpgEn dan is er natuurlijk nog dat geurtje. Dat heerlijke geurtje. Dat geurtje waardoor zoveel mensen van Zwitsal houden. Deze geur ontstaat door parfum. Synthetische parfum wel te verstaan. En deze bestaat uit een mengsel van  gevaarlijke neurotoxische chemicaliën, helaas.

Natuurlijk, ik weet ook wel dat je je kind niet voor alles kunt beschermen en er zullen nog genoeg momenten komen dat ze wel met schadelijke stoffen in aanraking komen. Maar zolang ik dat kan voorkomen, doe ik dat!

Goede Alternatieven

Voor de zekerheid mijd ik alle Zwitsal producten en andere babyproducten waar onnatuurlijke producten in zitten. Gelukkig zijn er heel veel producten die wel geschikt zijn voor het tere huidje van je baby. Denk hierbij aan Weleda, Zarqa, Burt’s Bees en Petit & Jolie!

Wil je meer weten over Zwitsal en wat hier allemaal in zit? Kijk dan even op de blog van Good Girls Company! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *