worteltaart
Hongerige Wolf

Worteltaart: De lekkerste ooit!

Ik heb in mijn leven al heel veel taarten gegeten en heel veel taarten gebakken, maar deze worteltaart knalt in één keer mijn persoonlijke top drie binnen. De kruidige cake is ‘moist’  en in combinatie met de fris-romige botercrème echt een geschenk uit de hemel. En er zitten behoorlijk wat wortels in. Zo  kom je dus heel eenvoudig aan je dagelijkse aanbevolen hoeveelheid groente! Hoewel deze taart ook prima tot zijn recht zou komen op een koude winterdag, past de taart, door de wortels, ook heel goed op een paasbrunch-tafel!

Ingrediënten voor de worteltaart:

180 gram bloem
200 gram suiker
2 grote eieren
150 ml arachide olie
250 ml appelmoes (met stukjes)
250 gram geraspte wortel
40 gram gemalen pecannoten
1 theelepels kaneel
1 theelepels bakpoeder
1/2 theelepel baking soda
1/2 theelepel zout
1 zakje vanille suiker

Ingredienten voor de botercreme:

250 gram poedersuiker*
100 gram roomkaas
100 gram roomboter (op kamertemperatuur)
1 eetlepels melk

Extra:
Pecannoten om te decoreren.
oranje en groene fondant voor de worteltjes.

Verwarm eerst de oven op 175 graden (hete lucht). Meng vervolgens in een grote kom de bloem, suiker, kaneel, bakpoeder, baking soda, het zout en de vanillesuiker door elkaar. Meng daarna in een andere kom de eieren, olie en appelmoes door elkaar en meng dit vervolgens samen met de droge ingrediënten. Spatel daarna door dit mengsel de wortel en de gemalen pecannoten door. Ik heb de wortels trouwens even fijn gemalen in de keukenmachine. Dat ging een stuk sneller dan met een rasp en het resultaat is bijna hetzelfde. Vet nu een springvorm (28cm) in met een beetje roomboter en bestuif deze vervolgens met bloem. Klop het overtollige bloem er uit en giet het beslag in de springvorm.

Bak ze bruin!

Bak de taart vervolgens in 45 minuten en controleer met een saté prikker of de taart gaar is. Laat de taart nu volledig afkoelen.

worteltaart versieren!

Snijd de worteltaart, die nu helemaal is afgekoeld, voorzichtig in de lengte doormidden met een groot broodmes zodat je twee lagen worteltaart krijgt. Smeer een derde van de botercrème op een laag worteltaart en leg de tweede laag er vervolgens weer boven op. Smeer nu gelijkmatig de rest van de botercrème over de bovenkant en de zijkant van de taart. Versier de taart eventueel met pecannoten en fondant worteltjes en zet de taart vervolgens in de koelkast zodat de botercrème een beetje kan opstijven. Haal de taart een half uurtje voor het serveren uit de koelkast om op temperatuur te komen. En dan, genieten!

Dit recept is geïnspireerd op een recept van : www.tastemade.com

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *