kletskoppen met gepofte tamme kastanjes
Hongerige Wolf

Kletskoppen met gepofte kastanjes

Ons plan is om heel veel beukennootjes te zoeken en hier koekjes mee te bakken. Maar de beukennootjes laten zich dit jaar niet zo makkelijk vinden (of wij zoeken gewoon niet goed genoeg). Als mijn vader met een hand vol tamme kastanjes aan komt, besluit ik de koekjes-bak-plannen om te gooien en deze kastanjes in plaats van de beukennootjes te gebruiken. Het resultaat? Heerlijke, super snel zelfgemaakte kletskoppen met gepofte tamme kastanjes.

tamme kastanjes

Je hebt nodig:
  • gepofte kastanje100 gram lichte basterdsuiker
  • 40 gram gepofte tamme kastanjes, fijngehakt
  • 30 gram zachte roomboter
  • 50 gram bloem
  • 20 gram melk
  • mespunt speculaaskruiden
  • mespunt zout
Poffen, niet ontploffen!

Het poffen van de kastanjes is het meeste werk. En dat is al een peulenschilletje. Of nou ja, een kastanje schilletje. Want die zit nog om de kastanje en die moet er af! Verwarm de oven op 175 graden. Snijdt vervolgens de kastanjes kruislings in. Zorg ervoor dat je ze goed in snijdt zodat ze goed kunnen poffen. Anders kan het ook nog zomaar gebeuren dat ze ontploffen. Dat wil je niet in je oven. Leg de kastanjes vervolgens op een bakplaat en zorg ervoor dat ze niet op elkaar liggen. Rooster ze vervolgens ongeveer 20 minuten. Ik heb om de ongeveer zeven minuten of het nog goed ging, en dat ging het! Na een minuut of tien vult je keuken met een heerlijke gepofte kastanje geur!

Ondertussen…

meng je in en schaal alle overige ingrediënten door elkaar.

Heb je nou heel veel tamme kastanjes over? Doe ze dan eens, in plaats van de pecannoten, door deze geweldig lekkere en super snel te maken worteltaart!

Pas op!

kletskoppenAls de kastanjes open staan, zijn ze klaar om gegeten te worden. Nu ze nog warm zijn is het ook heel eenvoudig om de schil en het vlies eraf te halen. De schil is niet te eten, het vlies zou je wel kunnen eten maar maakt dat de kastanje een beetje bitter smaakt. Pas wel op dat je je handen niet brandt!

Hak de gepelde kastanjes in kleine stukjes en roer deze door het mengsel.

Bak ze bruin

kletskoppen met gepofte tamme kastanjesVerwarm je oven op 200 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier en schep met twee lepeltjes kleine hoopjes deeg op het bakpapier. Je kunt dit natuurlijk ook met je vingers doen of een spuitzak gebruiken. Maak “bolletjes” ter grote van een bikkel (weet je nog, zo’n mega knikker van vroegah?) Leg de bolletjes op een flinke afstand van elkaar. De kletskoppen met gepofte tamme kastanjes gaan namelijk helemaal uitlopen en worden plat. Ze hebben dus wel ruimte nodig, anders plakken ze allemaal aan elkaar.

Benieuwd waar jij tamme kastanjes kunt vinden? Kijk snel op de Wildplukwijzer en ga op pad!

Kletskoppen met gepofte tamme kastanjes!

Na 8-10 minuten zijn de kletskoppen met gepofte tamme kastanjes gaar. Houdt ze tijdens het bakken wel goed in de gaten. Ze verbranden erg snel! Zodra ze goudbruin en plat zijn, haal je de bakplaat uit de oven en laat je de koekjes op de bakplaat afkoelen. Net uit de oven zijn ze nog erg zacht, zodra ze afkoelen worden ze hard en knapperig!

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *